Сироп от Вишни - Вкусен и Полезен

Сироп от Вишни - Вкусен и Полезен

21 май 2020
  • Сподели:

     За родина на вишната се приемат Мала Азия и Кавказ. Накои смятата, че това е Балканският полуостров. Дървото се среща както в диво, така и в култивирано състояние. Развива се добре на надморска височина до 1500 метра. То е подрод дървесно растение от род Сливи, семейство Розови. Подродът включва множество култивирани и декоративни видове, най-известните от които са обикновената вишна и черешата. Обикновената вишна цъфти и узрява доста рано – цъфтежът ѝ е през април-май, с множество красиви бели цветове, още преди появата на листата. Цветовете са скупчени в съцветия. Плодовете са сладко-кисели със сферична форма и костилка. 
     Вишните се използват за направата на сокове, конфитюр или мармалад. През горещите летни месеци често се консумира леден сок от вишни. Действа освежаващо, а ползите за организма са големи. Приятният вкус е само допълнение към благотворното влияние, което този плод оказва върху цялостното здравословно състояние на организма.
        Вишните укрепват имунната система. Те са богат източник на витамин А и витамин С, съдържат желязо, фосфор, калции и други полезни минерали. Консумацията им намалява риска от паротит, рак на простатата и дебелото черво и оказва регулаторен ефект върху нервната система. Ползите за сърцето също са налице. Регулират сърдечния ритъм и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.
        Този плод има антиоксидантни свойства, инхибира растежа на раковите клетки и предпазва от бактерии и гъбички. Балансира лошия холестерол, намалява риска от Паркинсон и Алцхаймер. Консумацията на сироп от вишни осигурява свежест и прохлада. Вишневият сок намалява нивото на пикочната киселина, има омекотяващи действия, намалява риска от развитие на подагра, овлажнява кожата, прочиства организма от токсини. Високото съдържание на желязо го прави полезен при анемия.
        Нашите сиропи са приготвени по начин, по който се запазва не само богатият вкус на плодовете, но и техните ценни съставки, а именно чрез студено пресоване. Студеното пресоване е метод при който, чрез налягане и вода се извличат соковете на плодове, зеленчуци, цветове, корени и други виреещи в природата растения. Използването на мед като основен подсладител на нашите сиропни концентрати, сам по себе си обогатява вкусовото възприятие още повече.
Чрез този метод се извлича концентрирано количество хранителни вещества, които е трудно да се приемат само с изяждането на плода. Плодовете или цветовете, които Ние използваме за създаването на сиропите не са били замразявани, което допринася за ползотворния ефект и плътен вкус и така се доставя още по-голяма наслада след отпиване.