Пчелен мед

ОПИСАНИЕ НА ВИДОВЕ МЕД ЗА САЙТА

 

  1. ПОЛИФЛОРЕН ПЧЕЛЕН МЕД

Зад на пръв поглед екзотичното наименование полифлорен пчелен мед се крие добре познатият ни мед букет – един от най-популярните в страната ни. Към това навежда и гореспоменатото наименование, което в превод от древногръцки означава „от много растения“. Строго погледнато всички медове са полифлорни, освен ако не са произведени от пчели, живеещи на самотен остров, засаден само с едно растение, което на практика не се случва почти никога. В естествени условия пчелите винаги произвеждат мед от нектара на повече от едно растение, но като цяло се приема, че медът е монофлорен, когато е създаден преобладаващо от нектара на едно растение, независимо, че има малки примеси и от други цветове. За сметка на това полифлорният пчелен мед (мед букет) е създаден като пчелите са го събирали от множество различни растителни видове. Това му придава неописуемо богатство на вкусови качества и лечебни свойства, тъй като той съчетава в себе си невероятно много витамини, минерали, други полезни вещества и аромати. На практика медът букет никога не може да е един и същ, защото той съчетава неповторима комбинация от различни растения, от които пчелите са взели нектара. Тоест, в никакъв случай не можете да ядете два пъти еднакъв полифорен мед, макар и по-голямата част от букета аромати и вкусове да е почти сходен, когато се отнася за един и същ пчелин (пчелна ферма). Най-голямото предимство на меда букет обаче, е именно неповторимото богатство на вкусове и аромати, които той притежава. Това че, се добива от различни видове растения, му придава както богат и разнообразен аромат, така и ви дава възможност да си набавяте пресни количества от него на практика целогодишно, тъй като пчелите го правят от растения, цъфтящи от ранна пролет до късна есен. В състава на меда букет се преплитат витамини, минерали и други полезни вещества, извлечени от всички представители на флората, от които са взели сироп пчелите при направата му. Именно поради това той е балансиран и подходящ за ежедневна употреба. Въздействието му върху организма е изключително разнонообразно и влияе положително на почти всички органи и системи. За да се чувствате здрави, енергични и силни, можете да използвате пчелен мед букет целогодишно, без да се притеснявате, че ще има каквито и да било негативни последици върху организма ви. Тъкмо обратното – тонусът и имунната ви система ще достигнат непознати до сега висоти. Препоръчителната ежедневна доза от пчелен мед букет е един-два грама на килограм лично тегло, което ориентировъчно за нормален човек е около три супени лъжици дневно.

Той естествено притежава разнообразни ценни хранителни и лечебни качества, защото се събира от различни видове полски и планински цъфтящи растения. По своята същност той е уникален, тъй като белезите му се определят от характерната растителност за различните райони и периоди на годината. Поради това, че в състава му влизат полезни вещества от различни растения, този мед се определя като общо укрепващ, с разностранно положително въздействие върху организма. Полифлорният мед в повечето случаи кристализира значително по-бързо от монофлорните видове.

 

  1. МАНОВ ПЧЕЛЕН МЕД

Получава се от секретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растения, най-вече на иглолистните видове бор, бяла ела, червена ела, смърч и други; както и от широколистни дървета - дъб, явор, бук, липа, върби други. На цвят е тъмнозелен, но може да бъде тъмнокафяв до червен. Има гъста консистенция и кристализира бавно. Мановият мед съдържа всички вещества, които влизат и в състава на нектарния, но има повече минерални соли.

Медът от бор, бяла ела, смърч и т.н. съдържа масла и смоли, богати на алдехиди, вторични терпентинови алкохоли и други. Има противовъзпалително действие и затова се препоръчва при възпаление на дихателните пътища. Притежава и диуретичен ефект. Мановият мед от дъб, явор, бук, липа, върби и др. се отличава от меда от иглолистните дървета по това, че съдържа повече прашец. Има по-малко количество смоли, действува очистително и успокоява нервната система и червата. Мановият мед се препоръчва при гръдни болести, тъй като съдържа най-много минерални вещества и антибиотици.

Някои пчелари продават манов мед под наименованието "балкански" или "горски". Всички тези видове мед са манови, в състава на които влиза повече или по-малко и нектар от горски или полски медоносни растения.

 

  1. ЛИПОВ ПЧЕЛЕН МЕД

Този мед се характеризира със своя аромат и неповторим вкус. Това се получата така, благодарение на ефирните масла в липовият цвят. Тези масла съдържат вещество на име фарнезол. Това вещество има успокояващо действие върху нервната система, както и антисептично действие за организма. Често медът се използва за помощно средство при лечение на бронхити и други възпалителни процеси в организма. Липовият мед се приема за един от най- висококачествените видове предлагащ се на пазара.

 

  1. РАПИЧЕН ПЧЕЛЕН МЕД

Цветът на рапичния мед е бял до мътно бял. Вкусът му е много характерен- сладък с леко изразен кисел оттенък. Поради високият процент на поленови зърна, този мед може спокойно да се причислява към богатите на полен видове пчелен мед.


Рапичният мед има по-голямо количество на глюкозата спрямо това на фруктозата, което го различава от другите видове пчелен мед.
Рапичният мед се отличава с по-висока антимикробна активност от другите видове мед, която се доближава до известния със своите антимикробни качества манов мед.

 Медът от рапица има високо съдържание на глюкоза, повече от 51%, която подпомага умствена дейност и прониква в съдовете на мозъка. Той много бързо се абсорбира от червата и има способността да отстраняване на тежките метали от организма. Медът от рапица има положителен ефект върху черния дроб и жлъчните пътища, когато се приема размит в топла ( но не гореща ) вода. Както всички видове мед, помага за регенериране на кожата и може да се използва за изгаряния. Високото съдържание на бор възстановява костната тъкан и помага на щитовидната жлеза при жени след менопауза.

Съдържащите се в рапичния мед и рапичния прашец витамини предотвратяват преждевременното стареене, нарушенията свързани с обмяната на веществата, подтискат развитието на дерматити, атеросклероза, мускулни заболявания, както и различни нарушения на репродуктивните и други функции на тялото.

 

Рапичния мед е един от най подходящите видове мед за деца, защото не предизвиква алергични реакции и съдържа витамин А.

Медът от рапица е изключително полезен при костни, ставни и стомашно-чревни проблеми. Препоръчва се и при сърдечни заболявания.


Цветният прашец от рапица се използва за лечение на верикозни вени и за подобряване на общото състояние на болните хора.


Рапичният мед е много подходящ за приготвянето на така наречения мед-крем, който е много популярен, тъй като цяла година не променя вида си. Медът крем има равномерна кристализация и е предпочитан от много хора заради това, че е по-лесен за мазане и не се разтича.